Tags

, ,

Ignoranța, incultura, răutatea. Parcă, sunt primele smulse din peisajul zilelor noastre. Văd că tot mai mulți aleg să rămână ignoranți, superficiali, neștiind, însă, că lucrurile acestea sunt, de fapt, erori vecine cu prostia. La baza tuturor ăstora, stă educația cea de toate zilele pentru că omul e rodul devenirii copilului, tânărului, adultului..  Educația e pe primul plan. E trist că orizontul acesta e din ce în ce mai sărac.

A alege să rămâi ignorant înseamnă a trăda o insensibilitate care nu ar trebui să îl caracterizeze pe om.

Există, în rândul lor, o tendință de a trata cu dispreț, superioritate; e riscant să rămâi ignorant! Îți cam riști sufletul. Uneori, chiar, ignoranța, răutatea, incultura te fac vulnerabil. Cineva care alege sa-l ignore pe cel de lângă el, cel care alege să ignore realitatea de lângă el devine un om vulnerabil din punct de vedere spiritual și social. Omul nu e creat de Dumnezeu pentru a trăi doar pentru el, închis în propria cochilie, ci trebuie să trăiască în comuniune cu semenii săi. Cum poate fi mulțumit un om când e închis? La o adică, cine îl salvează, cine îl apără? Cu siguranță, nu s-au gândit la asta.

Miza lor ne scapă nouă, celor care avem în suflete lucruri frumoase și ne focusăm, de asemenea, pe lucruri care fac bine. Ei își duc ignoranța ca pe un pachețel din care se alimentează încontinuu. Nu prea avem cum să îi schimbăm pentru că e o boală și nu se vindecă netratată în fază incipientă, cu un cutremur emoțional, cum ar fi să-i lase toți cei din jur, cei care nu sunt construiți asemenea lor, cei care au constatat demult că nu pot rămâne lângă așa caractere… Cei care practică acest tip de indiferență, ignoranță, cinism își fac rău lor, înainte de orice, lăsându-și urme adânci pe chip, în priviri, gesturi. Grav e că nu le văd, văd doar satisfacția atacurilor asupra celor enervanți prin seninătatea lor. M-am tot întrebat ce îi determină în demersul acesta al lor și am ajuns la concluzia că e pierdere de vreme. Cred că, până la urmă, e vorba de niște frustrări ale lor, comparate cu starea de bine a celorlalți.

Pentru sănătatea noastră psihologică, pentru armonia personală, dar și pentru a nu îi deranja pe ei, e important să ne distanțăm de acești indivizi (între noi fie vorba, în genere, ne referim mai des la genul feminin) să nu ne macine, să avem grijă de noi, iar lor, să le zâmbim în semn de înțelegere, până la urmă! Se vor manifesta, în continuare, prin bârfe grosolane, invidii nemărginite, răutăți fără noimă, gesturi grotești, reflectând, astfel, doar caracterul urât. Și atât.

Ignoranța, incultura, răutatea nu sunt decât niște balauri în interiorul lor care, la exterior, le arată pe aceste persoane ca atare. Detașați-vă de acești oameni toxici, nocivi, pe care îi veți detecta fără vreun radar special! Bucurați-vă de tot ce trăiți frumos, gustați din tot  ceea ce vă înconjoară în mod valoros.

În rest, nu merită!

IMG_20151108_151114

M.