Publicitatea ne-a invadat; încă ne trezește, pune stăpânire pe noi, uneori, ne face să zâmbim, alteori ne deranjează, publicitatea poate fi delicioasă dar, în același timp, poate șoca. Prin funcția persuasivă și prin limbajul publicitar menit să ne suscite la maximum interesul și atenția, făcându-ne să uităm că suntem simpli spectatori, publicitatea poate avea un impact fabulos. Din fericire, mulți dintre consumatorii zilelor noastre privesc cu un ochi critic, sunt familiarizați cu tot felul de strategii, astfel încât nu se mai lasă păcăliți de exteriorul frumos și bine aranjat pe care-l scoate în față publicitatea, nu mai cad în capcanele publicității ci știu, de acum, să aleagă (pentru că au de unde).
Când ne gândim la publicitatea zilelor noastre, realizăm că ne aflam în fața unui domeniu al creativității și, totodată, al imprevizibilului.
Atenția mea s-a îndreptat spre acest complex domeniu de actualitate în anii de facultate, când am ales să-mi și scriu lucrarea de licență pe acest subiect. Fiind un fenomen răspândit în zilele noastre, pe toate planurile, am ales o abordare culturală a reclamelor, având ca studiu de caz campaniile publicitare Benetton, care au avut un succes incredibil la nivel global. Acest demers de a ilustra modul în care cultura se reflectă în publicitate a reprezentat pentru mine, dincolo de redactarea lucrării, și un prilej cu care am aflat o mulțime de lucruri noi, extrem de interesante și captivante.
Axându-mă pe reclamele moderne, am observat că cele care reușesc să vândă sunt acelea care folosesc strategii bine definite, în mod special cele care pun accentul pe trăiri, transmițând diverse emoții. Pe de altă parte, în zilele noastre, eroticul îl seduce pe spectator iar la celălalt pol este umorul care, de asemenea, aduce succes reclamelor.
Pentru ca o reclamă să vândă, trebuie să apeleze la strategii moderne, neobișnuite, să iasă din tipare, promovând situații și elemente inspirate din realitate, chiar dacă șochează; trebuie să transmită emoții fie pozitive, fie negative; atâta vreme cât stârnește discuții, sau chiar controverse, scopul este atins.
Așadar, mi-am făcut cunoscută atenția spre acest domeniu al publicității… Ceea ce îmi doresc prin această categorie este să promovez, să prezint, să aduc la cunoștință, să recomand lucruri ce mi-au fost sau îmi sunt de folos.
Acestea fiind spuse, să începem!
Cu zâmbet,
Maria! 🙂